вторник, 7 юни 2011 г.

   До̀лни Пасарѐл, наричано често само Пасарел, е село в Западна България. Селото се намира в Столична община, Област София, на около 30 км от центъра на град София в посока Самоков , по поречието на река Искър, на югозападния склон на Лозенска планина .
  Културни и природни забележителности: Вековният кавак в Пасарел язовир „Пасарел“ Mанастир „Св. св. Петър и Павел“ Хижа „Пейова Бука“ Вековен кавак Лобното място на Димитър Списаревски Руини „Европейско кале“ Руини „Ревулско кале“.
 Официален празник на селото е 24 май. Организира се общоселски събор. Всяка първа неделя на месец август се провежда събор на изселените жители на селата Калково, Горни Пасарел и Шишманово. Мястото на провеждането е в местността "Стената" , намираща се на около 5км от село Долни Пасарел. За пръв път от 5 години беше организирано честване на освобождението на България .В тържеството участваха ученици от 202 ОУ "Христо Ботев", Танцовата трупа на селото както и гостуващ танцов състав от гр.София.
  Край с. Долни Пасарел е загинал летецът-изтребител Димитър Списаревски. Няколко книги с история за Пасарел е издал Никола Янев. Те са изключително увлекателни и дават пълна информация за развитието на селото за последните 50 години.
  След построяването на язовир Искър близките села Горни Пасарел, Шишманово и Калково остават в чашата на язовира и жителите им са разселени. Остров Пасарел край остров Гринуич, Южни Шетландски острови е наименуван в чест на село Долни Пасарел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар