понеделник, 16 януари 2012 г.

За сградата на БАН

Сграда на Българската академия на науките (БАН) е строена през 1926 г. по проект на архитектите Овчаров и Йорданов. Първоначално тя се ползва от Министерството на външните работи. Сградата има първостепенно градоустройствено местоположение като формира северната рамка на площад “Народно събрание“. Главния вход към площада е акцентиран от скулптурна група със символите на науката и изкуството, създадена от скулптура Шиваров. Сградата на БАН е архитектурен и художествен паметник на културата от национално значение.
Същност Българското книжовно дружество ,което по-късно става БАН е основано през 1869г.в гр. Браила(Румъния)на 26-30 септември.Развитието на БКД се осъществява благодарение дарителството на различни емигрантски слоеве от Румъния, Одеса, Виена, както и на отделни родолюбиви българи след Освобождението. Едно от най-значимите е дарението от 120 хил. лв. на дългогодишния председател на БКД и БАН Иван Евстратиев Гешов на Дружеството „с условие, че то ще се прогласи за Академия”.
През 1878 г. по идея на председателя на БКД - М. Дринов, дружеството се премества в София. За възобновяванетона неговата дейност се води преписка на министъра на просвещението К. Иречек с В. Друмев и В. Д. Стоянов. Привременен комитет ръководи дейността на Дружеството в столицата и съгласува първата държавна субсидия в размер на 12 хил. лв.
На 7 август 1884 г. главното събрание на БКД, свикано след Освобождението, приема нов устав и установяванова структура. За председател на Привременния комитет е избран Васил Д. Стоянов, с чието име се свързва и построяването на дружествената сграда.
Актът за полагане основния камък на сградата на Българското книжовно дружество(БКД) е от 5 октомври 1890 г. Строежът на сградата на БКД завършва на 1 март 1893 г.

От 6 март 1911 г.БКД става Българска академия на науките - БАН.

По време на Втората световна война и бомбардировките над София сградата на
Академията е частично разрушена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар