понеделник, 16 януари 2012 г.

Интересни факти ,относно Галерията за чуждестранно изкуство

Галерията за чуждестранно изкуство е построена на мястото на бившата държавна печатница (Прошекова)дело на виенския архитект Швабергер. Зданието е построено през 1884–1885 г.и е частично разрушено при бомбардировките през 1943 г.
Галерията е открита на 5 ноември 1985г.по проект на големия ни архитект Н.Николов.
Галерията за чуждестранно изкуство разполага с осемнадесет изложбени зали, които се разпростират на три етажа. На обща площ от 4000 кв. м са разположени наличните в НГЧИ над 3000 предмета на изкуството. Географските граници на колекцията обхващат континентите Европа, Азия, Латинска Америка и Африка, а исторически е обхванат периодът от IV–III в. пр.Хр. (Гръцката античност) до съвременните световни артистични движения.
Постоянната експозиция на галерията е разделена на географски принцип на два големи отдела – „Европейско изкуство” и „Изкуството на Африка, Азия и Латинска Америка”. Обособен е и графичен кабинет, в който има над 5000 творби на западноевропейска графика от периода XV–XX в.

В първия отдел са изложени творби на испански, италиански, нидерландски и др. майстори. Изключително богата е френската колекция, в която има представители на символизма, кубизма, фовизма, примитивизма и други школи и движения в изкуството. Добре изразено е и руското изкуство и изкуството на източноевропейските страни.

В отдела на другите континенти могат да се видят африканско изкуство (ритуална пластика), полихромна японска гравюра върху дърво (укийо-е) и индийска пластика и миниатюра.

Колекцията, с която стартира галерията, е оформяна години преди откриването й, като към специално събраните произведения са прибавени колекцията от чуждестранно изкуство на Националната художествена галерия, дарени от частни лица предмети и предмети от фонд „1300 години България”.
Източник:Уикипедия,www.foreignartmuseum.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар